Първите думички…Знаете ли кога сте превърнали звуците в думи, какво

...
 Първите думички…Знаете ли кога сте превърнали звуците в думи, какво
Коментари Харесай

Тя е най-добрият логопед в България за 2023 г., децата я наричат София

 

Първите думички…

Знаете ли по кое време сте трансформирали звуците в думи, какво сте споделили за първи път на родителите си и на света?

Попитах мама за този мой миг и се изненадах, че преди 30 години съм била „ пелтек “ – заеквала съм при говорене и по този начин докъм 3-годишна възраст. Мама споделя, че мисълта ми е изпреварвала думите и съм желала да кажа толкоз доста, че най-после не съм успявала.

За благополучие, всичко това е в предишното и през днешния ден работя с думите, със словото. Мисълта от време на време продължава да върви по-бързо от тях, само че чувствам, че се старая както в общуването с близките, по този начин и в професионалната ми връзка.

Цецка Караджова споделя за Фондация " Светът на Мария " в " Жените на България "

Има и още нещо – родителите ми са били постоянно виновни и загрижени, тъй че не са позволили казусът в най-ранните ми детски години да се задълбочи. Иначе това щеше да предопредели живота ми и през днешния ден нямаше да бъда публицист.

Историята е моя, само че съм сигурна, че в нея биха се припознали и други, а за някои – тя даже е настояще.

Нямаше да науча това за себе си, в случай че не беше подготовката за изявлението ми със София Вълнеева . Тя е не просто логопед, а най-хубавият експерт на 2023 година за град София. Освен това е получила оценката за логопед на годината за цяла България.

Снимка: София Вълнеева, персонален списък

София, както я назовават и децата, застана пред камерата на „ Жените на България “, с цел да ни опише какво я стимулира към този момент 28 години да работи с тях с една-единствена цел - те да изрекат първите си думи или да поправят езикови нарушавания.

„ Съдбата реши вместо мен “, споделя София.

Тя приключва Френската езикова гимназия и като ученичка си показва, че ще работи като преводач. Родителите й обаче упорстват да запише право, макар че тя няма такова предпочитание. Донякъде като вътрешен протест против родителския напън тя взема решение да учи начална педагогика и дефектология, след което специализира в логопедията и сурдопедагогиката.

Жените, които зачеват по този метод, са герои, а доцент Мария Юнакова е с тях през целия сложен и дълъг път

„ Логопедът като че ли излъчва невидимо обръщение и споделя без думи, че обича деца. Те от своя страна усещат отношението, вниманието, любовта “ , споделя София, която съумява да построи мощна прочувствена връзка с всяко дете.

Това е неизбежно в работата на логопеда, който прекарва не малко време с децата и има опция да ги опознае. София, да вземем за пример, знае персонални моменти от живота им – наясно е с компликациите, през които минават, само че и силата, която имат и излъчват.

„ Мислим, че са нежни, само че от време на време те са по-силни и от нас. Затова и чувството, че им оказвам помощ, е скъпо за мен “ , споделя логопедът.

София е щастлива, че скъпите мемоари са на всички места към нея – дали са послания с надписи „ Обичам те “ и рисунки, които е закачила по стените в кабинета си, или са дребни подаръчета – тя е запазила всичко от тях.

„ Онова, което ме прави извънредно прочувствена и ме разплаква даже, е раздялата с децата. Страдам за всяко едно. Ние сме мощно привързани, само че знам, че се откъсваме за положително, че сме постиганли лечебните цели “ , споделя София.

Защо едно от дребното места у нас за терапия на деца с коне е пред закриване?

Резултатите в логопедията не постоянно идват бързо по тази причина е значима и ролята на родителите. Тя разказва целия развой като верига, в която родителят е помощник-терапевт.

„ Логопедите на са вълшебници. Усилията, които поставяме в кабинета, би трябвало да имат своето продължение у дома “ , разяснява експертът.

Не скрива болката от това, че към момента има родители, които изпитват позор или стеснение от проблемите на децата   си и подценяват въздействието на лечението, която развива умения и трансформира качеството им на живот.

„ Децата са чувствителни и в случай че възрастните не се намесят и не оказват помощ, може да има моменти, в които да ги унижават или да търпят насмешки. Не е нужно да се стига до травматични обстановки “, предизвестява София.

Тя обръща и особено внимание на това, че в никакъв случай не е рано, не е и късно да се обърнем към логопед – дали като родители, или просто като възрастни, които имат проблем от детството. Но никога не трябва да лишаваме най-малките от изконната ни човешка дарба – устната тирада. Тя е методът те да показват себе си, да поддържат връзка с нас и със света.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР